Wat je boot float

Wat je boot float

Als er iets is wat ik heb geleerd van de presidentssituatie in Amerika is dat de domste mensen vaak het hardst schreeuwen.
Het punt van deze welbekende illustratie is niet om uit te wijden over politiek, maar om duidelijk te maken dat een beetje onzekerheid soms op zijn plek kan zijn. Als je een bepaalde ambitie of een doel hebt, komen daar vaak twijfels bij kijken. Dat is niet erg, want dat zorgt er juist voor dat je beter gaat nadenken over waarom je iets doet. Het overschreeuwen van je onzekerheden daarentegen is… ja… Wat zullen we daar eens over zeggen?

Je zult altijd dealen met onzekerheden of twijfels, waar je ook mee bezig bent. Dat gezegd hebbende is er wel een groot verschil tussen iets doen waar je goed in bent en iets doen wat totaal niet bij je past. Hoewel het niet te vermijden valt om af en toe iets te moeten doen waar je niet goed in bent, bepaal je zelf de grote lijnen van je ambities. Daarbij is het belangrijk dat die ambities aansluiten bij jou als persoon. Verspil niet teveel tijd met het verbeteren van je zwaktes, maar investeer in waar je goed in bent en waar jouw interesses liggen en sla daarmee de twijfels uit het veld. Waar je goed in bent en wat je leuk vindt is je kracht. Dat is je ding.

Maar wat is nou jouw ding?
Het woord passie is natuurlijk een gigantisch abstracte term. Nieuwsgierigheid daarentegen is een meer behapbaar concept. Iedereen weet wel waar zijn of haar nieuwsgierigheid naar uitgaat. “Do whatever floats your boat.” zeggen ze in het Engels. Gewoon blijven drijven dus. Als mensen het woord passie gebruiken kan dat soms zo intimiderend en overenthousiast overkomen, maar dit relativeert de boel weer. Want moet passie per se supergroot en world changing zijn? Ik denk het niet. Het hoeft niet over de top en met iedereen gedeeld te worden. Je hoeft niet hard te schreeuwen. Doe gewoon je ding en wees bescheiden. Hoewel, bescheidenheid kent wel een grens. Je hoeft je ook niet kleiner voor te doen dan je bent. Het punt is dat je datgene volgt wat je aandacht trekt. En wie het dan ziet of niet, boeje.

En dan? Je hebt je ding gevonden, maar het loopt allemaal nog niet zo lekker. Wat je in ieder geval niet moet doen is je laten  belemmeren door onzekerheid. Om in maritieme sferen te blijven: blijf rustig door peddelen. Het leven gaat soms gewoon niet zoals je van te voren bedacht had. Desondanks zijn we hier om te leren. Anders zouden we alleen maar op vakantie zijn.