Over DNA

Over DNA

Ik heb Nederlandse ouders, een Nederlands paspoort en ik hou van kaas. Je zou kunnen stellen dat ik een echte Nederlander ben. Maar waarom vragen mensen mij dan om de haverklap of ik wel echt helemaal Nederlands ben, of waar mijn ouders vandaan komen. Dat komt omdat ik er niet bijzonder Nederlands uitzie. De eerste jaren van mijn leven woonde ik in een klein stadje op de Veluwe. Als kind wilde ik blond haar en blauwe ogen, net als de meeste kinderen in de klas. Tegenwoordig ben ik blij met mijn huidskleur en mijn donkere haar, maar ik heb me vaak afgevraagd waar dit vandaan komt. Volgens de familie hebben we Frans bloed. In de 17de eeuw werden Hugenoten (Franse calvinisten) verjaagd door Lodewijk XIV. Zo vluchtte ook de familie Fleur -die later Flier werd- vanuit Zuid-Frankrijk naar Nederland, waar ik dan weer vanaf stam. Er zit ook een Russiche tak in onze familie, maar daar weten we niet zoveel van. In ieder geval lijken er genoeg verklaringen te zijn voor een dubieus Nederlands uiterlijk.

MyHeritage bood mij de kans om mijn DNA te laten testen en mijn etnische afkomst te ontdekken. MyHeritage is een van de bedrijven die in Nederland DNA testen leveren in het kader van genealogie (studie van familiegeschiedenis en stambomen). Een DNA test levert een weergave van je etnische en geografische herkomst. Zo’n test gaat ongeveer 10 generaties terug.
Een DNA profiel is voor iedereen anders. Dat komt omdat genetische overgave willekeurig is. De plaatsen die je voorouders ‘thuis’ noemden, worden ‘opgeslagen’ in je DNA. Etnische groepen stammen historisch gezien uit dezelfde geografische gebieden en uit een lokale genetische bron. De percentages DNA die een persoon van zijn voorouders erft is niet gelijk verdeeld in elke generatie. Het kan zijn dat een overgrootouder 10% van zijn of haar DNA heeft doorgegeven aan zijn achterkleinkind, terwijl een andere overgrootouder maar 2% heeft doorgegeven. Sommige broers of zussen kunnen bepaalde etniciteiten erven, terwijl anderen een ander percentage of zelfs helemaal geen etniciteit erven. Dat maakt een DNA test heel individueel.

Waarom wil ik mijn etnische afkomst weten? Om dezelfde reden die de meeste klanten van MyHeritage hebben. Mensen zijn van oudsher gefascineerd door de vraag: wie ben ik en waar kom ik vandaan? Een organisatie als MyHeritage beschikt over de moderne middelen en technologie om hier antwoord op te geven.
DNA testen worder steeds vaker gedaan. Volgens Willeke Binnendijk, country manager van MyHeritage in Nederland, komt dat door de betaalbaarheid en de bereikbaarheid. “Tien jaar geleden waren de prijzen tien keer zo hoog als nu. Ook zijn de DNA testen nu gewoon online te bestellen en worden bij je thuisbezorgd.”
Zo belandde een DNA kit ook bij mij in de brievenbus. De kit bevatte twee wattenstaafjes, twee kleine buisjes met conserveervloeistoffen en een gebruiksaanwijzing. Het hele gebeuren duurde vijf minuten. Ik nam de twee wangstrijkjes af, stopte ze in de buisjes met vloeistof en deed ze in de envelop die bij de kit zat zodat ik ze op kon sturen naar het lab in Amerika. In afwachting van uw reactie, dacht ik terwijl ik de envelop in de brievenbus bij overige postcodes liet glijden.

Bijna twee maanden gingen voorbij. Met mijn levendige fantasie heb ik over allerlei testresultaten nagedacht. Op de MyHeritage-website kon ik mijn kit en de teststadia volgen. De resultaten van de test kwamen ook online te staan.
En die waren verrassend.
Volgens de MyHeritage test bestaat mijn DNA profiel uit 90% Engels, 9% Midden Oosters en 1% West-Aziatisch. Omdat ik de testresultaten niet kon geloven -het kwam immers niet overeen met de familieverhalen die ik had gehoord – zocht ik contact met het Science Team van MyHeritage. Zij gaven de volgende uitleg wat betreft mijn resultaten. “Er zijn overeenkomsten tussen etnische groepen bij het analyseren van de genetische markers. De etniciteitschattingen – die het resultaat zijn van een zeer nauwkeurig statistisch algoritme – blijven nog altijd schattingen. En sommige globale populaties vertonen vergelijkbaar DNA omdat ze dichtbij elkaar liggen en omdat populaties door de jaren heen vermengd zijn geraakt.” MyHeritage blijft de algoritmes continue verbeteren en ook telkens nieuwe etniciteiten toevoegen aan de referentiedatabase. De nauwkeurigheid van DNA-resultaten zal in de toekomst naar verwachting steeds toenemen, hoewel het feit blijft dat de testresultaten nooit 100% nauwkeurig kunnen zijn. Het blijft een test, geen tijdmachine.