Een week olijven plukken in Portugal

Een week olijven plukken in Portugal

Het klinkt fantastisch. Even weg van de kou en een weekje olijven plukken in het zonnige Portugal. Maar dat dit een mogelijkheid is voor studenten die even de kou willen ontsnappen, hadden wij niet gedacht.

Wat doet een drietal Nederlandse twintigers op een boerderij in een vallei in Portugal?
Het verhaal begint tien jaar geleden wanneer Deirdre Meursing met haar ouders verhuist omdat ze een boerderij hebben gevonden in een Portugese vallei. Deirdre maakt daar de middelbare school af en keert vervolgens terug naar Nederland om daar te gaan studeren. Na haar afstuderen vertrekt ze met haar vrienden Jesse en Siegert naar Portugal om daar een zomer op de boerderij door te brengen. Het drietal raakt geïnspireerd door de prachtige omgeving, de lokale olijfboomgaarden en de Zuid-Europese cultuur. Daar ontstaat het idee om de boerderij over te nemen.
Drie jonge ondernemers starten de Faia Collective met als thema ‘uitdagingen op het platteland’. Het doel van dit collectief is om op een duurzame manier bij te dragen aan de ontwikkeling van de Mondego-vallei. The Faia Collective combineert biologisch-dynamische landbouw met de gastvrijheid van glamping en berghuisjes. Slow food dinners worden gemaakt met ingrediënten uit eigen tuin en olijfolie uit eigen boomgaard. Schapen dartelen tussen de eeuwenoude olijfbomen en zijn deel van het biodiversiteitsprogramma. Voor de bewuste reiziger is de Faia Collective een paradijsje. Voor iedereen trouwens: backpackers, vrijwilligers en toeristen komen langs. In de zomer tijdens het jaarlijkse kunstfestival ‘Estival’ of tijdens de winterse olijfoogst om de drukte te ontwijken. Zo gingen ook wij met een flinke dosis wanderlust op naar het zonnige Portugal.
Vanuit Eindhoven vlogen we in een kleine drie uur naar Porto om van daaruit  een bus te nemen naar Guarda. November in Nederland was er een van kou en regen, typisch herfstweer. Portugal daarentegen lijkt geen bewolking te kennen.
Ook is het een prachtige omgeving. De Faia Collective ligt in de bergen. Het is er rustig maar toch niet afgelegen. Vrijwilligers (wij dus) kunnen opstaan wanneer ze willen, om vanaf 9 uur klaar te staan om te helpen met de werkzaamheden van de dag. ’s Ochtends is het nog fris, maar om een uur of 11 loopt iedereen in korte mouwen te zweten. Onze werkzaamheden bestaan uit olijven plukken, verzamelen en sorteren. We kunnen af en toe ook helpen om de schapen naar buiten te laten en de paarden te voeren.
Koffiepauzes zijn heilig. We genieten in het zonnetje  van goede koffie om vervolgens weer een paar uurtjes fysiek bezig zijn. Even geen colleges en uren achter de computer zitten, maar alleen olijven plukken. Dat is heel  therapeutisch. Je maakt eens een babbeltje met de andere vrijwilligers of aait de hond die langskomt even over de bol, want het is één grote dierentuin.
Rond een uur of 1 is het tijd voor een lange lunchpauze op het terras in de zon. De avonden zijn gevuld met gezelligheid bij het haardvuur. Het eten is beter dan in menig hotel dankzij de kookkunsten van Siegert, die in een michelin-sterren hotel heeft gewerkt. De honden liggen voor de haard, de katten kruipen bij je op schoot (ja, er zijn er meerdere) en dan is er tijd voor een spelletje, een film kijken of lekker tijd voor jezelf en je boek.
Wat jij moet doen is je handen uit de mouwen steken. Accommodatie is geheel verzorgd. Een bed, eten en drinken en gezelligheid die maakt dat iedereen zich thuis voelt.

Ook al was het maar een week, olijven plukken in Portugal heeft ons goed gedaan. Misschien dat we nog een keer terugkomen. Waarschijnlijk wel.

Muoto obrigada Faia!

Co-schrijfster: Antonia van Vlastuin
Fotoserie te zien op: https://resource.wur.nl/nl/archief.htm
https://www.flickr.com/photos/146301335@N05
Website: https://www.faiacollective.org/
Instagram: @faiacollective